tirsdag den 19. maj 2009

Langtidshævet brød


Så er det vidst på tide med endnu en opskrift. Her følger en simpel, men virkelig god, opskrift på brød. Man får slet ikke klistrede fingre, og brødet bliver lækkert og sejt (på den gode måde), med god surdejssmag.

Man tager en passende mængde kold vand, omkring 400 ml, tilsætter omkrigt 100 ml ymer og en kvart pakke gær (12,5 gram). Hertil hælder man en smule tidselolie i, gerne økologisk. Så er det bare med at røre mel i lidt ad gangen med et piskeris. Brug gerne en lidt grov hvedemel med skaldele, dermed forøger du brødets sundhedsværdi. Husk også lidt salt, men det er vigtigt først at tilsætte når du har tilsat mel, ellers dræber du gærcellerne. Hele tricket er at få æltet den våde og klistrede dej godt sammen. Dejen skal ikke være tør, men det skal være sådan at dejen lige netop slipper skålen en smule. Når dejen er rørt godt sammen strøs en smule mel på overfladen og den stilles et køligt sted natten over, eller gerne op til 18 timer. (Ikke køleskabskoldt, men omkring 10 grader). Når dejen har hævet fatter man to våde skeer og tager nogle gode klatter dej op og smider på en bageplade. Bages i forvarmet ovn (200 grader) i omkring 15 minutter. Velbekomme.

2 kommentarer:

 1. Har netop bagt brødet, og tænker: Kan man eksempelvis komme oliven i, som jeg har set Føtex gør det?

  Vh. Ulla Frydensberg Dalstrøm

  SvarSlet
 2. Hej Ulla!

  Mange tak for din kommentar, men mit svar er desværre at det kan man ikke. Oliver bliver giftige når de varmes. Desvørre

  Tøger Torkel

  SvarSlet